Alles wat u moet weten over zeevracht van minder dan een containerlading (LCL)
U hoeft niet te twijfelen over uw kennis van zeevracht van minder dan een containerlading (LCL)
Zoals de meeste mensen zult u wel een idee hebben over wat zeevracht van minder dan een containerlading (LCL) inhoudt. Maar misschien kan uw geheugen over enkele details een opfrisser gebruiken of misschien is het tijd om een aantal achterhaalde aannames terzijde te schuiven? Het is geen schande om weer even bij het begin te beginnen!
In deze inleiding worden de basisprincipes van deze vorm van zeetransport uiteengezet en ontdekt u stap voor stap de belangrijkste kenmerken en voordelen. Eerdere kennis van of ervaring met LCL is niet nodig.
Zodra u dit artikel hebt gelezen, wilt u misschien uw supply chain wel uitbreiden met LCL. Lees ook – Het gebruik van LCL: Wanneer is zeevracht van minder dan een containerlading een goed idee?
Wat is LCL?
Vracht van minder dan een containerlading is een optie om vracht over zee te vervoeren wanneer u niet over voldoende volumes beschikt om de kosten van een volle container te rechtvaardigen. Als u op deze manier uw vracht vervoert, deelt uw vracht de containerruimte met de vracht van een of meer andere verzenders.
Hoe werkt LCL voor mij?
Uw vracht wordt naar een magazijn of containervrachtstation (container freight station, CFS) gebracht, waar deze in de container wordt geladen, samen met de vracht van de andere verzenders. Deze laadprocedure moet veilig zijn en als extra zekerheid dient de container bediend te worden door uw expediteur.
Zodra de container geladen is, wordt deze naar een zeeschip getenderd voor internationaal vervoer. Aan de andere kant, wanneer het schip in de bestemmingshaven aankomt, haalt uw expediteur de container op en brengt hij deze naar een bestemmingsopslag of CFS.
Hier wordt de container geopend en uw lading gescheiden van die van de andere verzenders. In dit stadium is het vooral belangrijk om zeker te weten dat de lading geen schade heeft opgelopen of verloren is gegaan. Daarom worden de vrachtbrieven van uw lading gebruikt. Deze documenten bevestigen de veilige ontvangst van de verzonden zending na de inspectie. Nu kan uw expediteur uw lading rechtstreeks bij uw klant bezorgen.
Ontvang Logistieke inzichten per e-mail
Abonneer je op onze maandelijkse marktupdates en word uitgenodigd voor exclusieve webinars waar onze expediteurs al je vragen over wereldwijde handel beantwoorden.
Wat kost LCL?
Het goede nieuws is dat u alleen betaalt voor de ruimte die u gebruikt! Uw lading wordt gemeten per kubieke meter (CBM) en uw prijs wordt hierop berekend als percentage van de totale containercapaciteit. Dat is een groot verschil met vracht van een volle containerlading (full container load): met FCL moet u voor de hele container betalen, ook als deze half leeg is.
"Een optimaal gebruikte zeecontainer is de meest kosteneffectieve manier om vracht te vervoeren."
Ook moet u herkomst- en bestemmingskosten betalen, die afhankelijk zijn van de specifieke incoterms van uw zending. Soms worden deze kosten berekend per kubieke meter of als een vast bedrag en het is belangrijk dat uw expediteur u de volledige lijst met kosten uitlegt.
Wat zijn de voordelen voor mij?
Het is duidelijk dat u geld kunt besparen in vergelijking met FCL, omdat u niet de volledige prijs van een hele container betaalt. Een ander belangrijk voordeel is de betrouwbaarheid van de supply chain, zeker als u uw goederen verzendt in tijden van containertekorten. Het is gemakkelijker om LCL-capaciteit te bemachtigen (tijdens het wachten op beschikbare FCL-capaciteit), dus bedrijven kunnen LCL gebruiken voor tijdkritische zeevracht. Voor maximale betrouwbaarheid kiest u een expediteur met een wereldwijd LCL-netwerk en een trackrecord van volledige controle en bewaking van LCL-vracht van begin tot eind, dus van het ophalen van de lading en het laden van de container tot aankomst en lossen, tot en met de uiteindelijke levering.
Hoe duurzaam is LCL?
Wilt u minder CO₂ uitstoten? Zeetransport is veel groener dan luchttransport en LCL is doorgaans milieuvriendelijker dan FCL, aangezien u de CO₂-uitstoot deelt met andere verzenders. Bovendien bieden sommige expediteurs mogelijkheden voor koolstofinzetten, dat wil zeggen directe compensatie voor broeikasgassen door de uitstoot binnen de supply chain van uw organisatie te verminderen. DHL Global Forwarding biedt bijvoorbeeld DHL GoGreen Plus voor klanten die gebruik maken van LCL. Hiermee neutraliseren we de koolstofuitstoot door het gebruik van gesubsidieerde maritieme biobrandstoffen en klanten met goedgekeurde SBTi-doelstellingen betalen hier niets extra's voor. Desgewenst kunnen we jaarverslagen opstellen die de exacte hoeveelheid aan besparing van CO₂-uitstoot weergeven op basis van uw jaarlijkse vrachtvolumes, vrachtgewicht en handelsroutes.
Wat zijn de gemiddelde transittijden?
U hebt uw goederen verpakt, ze zijn opgehaald, in een container geladen en op een zeeschip geplaatst. Wat gebeurt er daarna? Dat ligt aan de handelsroute. Transittijden naar de regio Azië zijn soms maar enkele dagen, terwijl zendingen van Azië naar de Amerikaanse oostkust enkele weken kunnen duren.
Iets om rekening mee te houden, is dat LCL-transits doorgaans vier tot vijf dagen langer duren dan een FCL-transit op dezelfde handelsroute. Dit komt omdat uw expediteur tijd nodig heeft om de lading goed te inspecteren voorafgaand aan het laden: controles van de kwaliteit en kwantiteit, exportprocedures, uw lading moet worden gemeten en gefotografeerd, uw lading moet stevig worden vastgezet en de container moet in de haven worden afgeleverd. Aan de andere kant van de reis neemt uw expediteur de tijd om de container uit de haven te halen, de inhoud van de container veilig te lossen en een extra inspectie uit te voeren om de kwantiteit en kwaliteit van de goederen te controleren.
Is deze extra transittijd een probleem?
Deze extra transittijd hoeft geen probleem te zijn. Net zoals u extra tijd reserveert voor een FCL-verzending in plaats van luchttransport, verlengt u met LCL eenvoudig de tijdsplanning in vergelijking met FCL. Uw expediteur kan u adviseren over het tijdschema, zodat u uw andere timing hierop kunt afstemmen.
Hoe veilig is mijn lading?
Vervoer met LCL kan uiterst veilig plaatsvinden, zeker tussen twee beveiligde opslagplaatsen of containervrachtstations. Met meer dan 2800 rechtstreekse LCL-diensten per week verscheept DHL Global Forwarding LCL-vrachten tussen meer dan 45.000 verschillende opslagparen en we zorgen ervoor dat al deze faciliteiten een omheining, dag en nacht bewaking, uitgebreide bewakingscamera’s (CCTV) en verplichte identificatie van het personeel hebben. Voor uiterst waardevolle of douanevracht bieden onze faciliteiten ook binnenhekken.
Zoals voor alle manieren van transport, is het sterk aan te raden om een goede vrachtverzekering af te sluiten voor uw LCL-verzendingen in plaats van te vertrouwen op internationale verdragen voor goederenvervoer voor eventuele compensatie. Ontdek waarom verzenders een vrachtverzekering nodig hebben.
Hoe moet ik mijn goederen verpakken?
Er zijn veel manieren om een LCL-lading te verpakken. Als algemene regel geldt dat uw lading stapelbaar moet zijn en een vorkheftruck de lading moet kunnen verplaatsen. Zijn uw goederen licht van gewicht? Het is waarschijnlijk het beste om ze in een sterke kartonnen doos te doen, die kan worden voorzien van opvulling en binnenin blokkering en versteviging. Overweeg kratten en palletten voor zwaardere goederen. Gelijksoortige maten van dozen en kratten vergemakkelijken uw LCL-proces. DHL Global Forwarding biedt gedetailleerd advies over verpakkingsmogelijkheden. U kunt meer informatie vinden in onze uitgebreide Verpakkingsrichtlijn LCL.
U bent mogelijk ook geïnteresseerd in …
Wil je meer verhalen over logistieke forwarders lezen?
Ontvang elke maand het laatste nieuws over lucht-, zee- en spoorvrachtexpeditie in je inbox, samen met regelmatige uitnodigingen voor onze webinars.