#ייעוץלעסקיםקטנים

כיצד לנהל צמיחה עסקית מהירה

5 דקות קריאה
כיצד לנהל צמיחה עסקית מהירה

אם העסק שלך צומח מהר, זה אומר שהתגברת על המחסומים שלך לצמיחה. אלה חדשות טובות, לא? כן, רק שחשוב להמשיך לנהל את הצמיחה שלך בצורה נכונה. אז איך ניתן להגדיל את העסק בצורה חלקה, ולקבל את ההחלטות הנכונות תוך כדי שהעסק ממריא? 

דפוסי חשיבה בעייתיים

מפתה לשמור על מנטליות ודפוסי חשיבה שהביאו אותך למעלה בשלבים הראשוניים, אבל עכשיו כשיש לך לקוחות והעסקים מתרחבים , דברים יצטרכו להשתנות. עבור הרבה סטארט-אפים, המיקוד הוא בעיקר בגדילה, אבל זו לא תמיד הדרך הנכונה. בוב סטון, מומחה להתנהגות ארגונית בפקולטה להנדסה של סטנפורד, אומר: “הסימן לגדילה מוצלחת הוא לדעת מתי ללחוץ על הברקס, כדי לאפשר גדילה מהירה בשלב אחר. יש המון דברים שעבדו פעם ולא עובדים יותר, צריך להיפטר מהם. יש כנראה הרבה דברים שתמיד עשית אשר בלמו אותך מבלי שהייתה לך תשומת לב לכך.”

שמירה על התרבות הארגונית 

עם הזמן, יהיה עליך לשמר את התרבות הארגונית שיצרת, ולדרוש מהצוות הנוכחי שלך אחריות לשמירה על ערכי הליבה. חשוב לתת לעובדים תחושה של אחריות על כך, על ידי תגמול לאלה ששומרים על תרבות החברה תוססת יותר, ועל ידי הפיכת צמיחה תרבותית להרגל יומיומי. כמו כן, חשוב לוודא שתהליך הגיוס שלך שם דגש על הערכים של העובדים הפוטנציאליים.  לפי אולגה וידישבה, מייסדת ומנכ"לית Shoptiques, : "בניית תרבות מנצחת מתחילה בעובדים הראשונים, אבל היא מתגבשת בכל גיוס נוסף לאחר מכן. זה תלוי בכל מי שמצטרף, כל אחד אחראי על הגישה שלנו ככל שאנחנו מתרחבים".  

יועץ ניהולי יכול לתמוך ככל שהעסק שלך גדל. מזמינים אותך לקרוא את המאמר שלנו המתאר את התהליך עם יועץ ניהולי לשמירה על ערכי העסק.

שמירה על המותג בעת צמיחה בינלאומית

כאשר הצמיחה מתרחשת במהירות, אפילו חברות עם מותג חזר יכולות לאבד איזון , כיוון שהמיקוד בו רופף. ככל שהעסק גדל, עשויה להיות מוטיבציה להפחית את עלויות הייצור, השילוח ואפילו תחזוקה, אך חשוב להבין שהלקוחות תמיד יבחינו בירידה באיכות המוצר או השירות. סת' גפני, מייסד שותף של סוכנות הטכנולוגיה Preacher, אומר: "חברות רבות הן פלטפורמות טכנולוגיות עם מותגים שנבנו סביבן". קל לטעות במותג צומח. לדוגמה, צרכנים צעירים רבים "דורשים שלמותגים יהיו ערכים ומטרה. ועכשיו קל לראות אם חברות נוטשות אותם בדרך כדי לחסוך כמה דולרים", אומר גפני. שמירה על עקביות המותג שלך היא מאמץ קבוצתי וכל מחלקה צריכה לקחת בו חלק. יש לוודא שהמסרים שלך באמת מעוררי השראה, מכיוון שזה יעודד עובדים לעקוב אחר הנחיות המותג שלך.

הצמיחה מהירה מדי? לא להיכנס ללחץ!

כאשר צמיחת העסק מאסיבית, ניתן להגיע למצב של קושי בעמידה בדרישות השילוח וההפצה. אז קודם כל בואו נקח נשימה עמודה, יש מספר פתרונות עיקריים לבעיה הזו, וחשוב להבין מה הפתרון שהכי מתאים למודל העסקי שלך. 

1. הפצה עצמאית – ניהול כל תהליך האחסון והמשלוח בעצמך, במתקן שלך ועם הצוות שלך. אם כבר יש לך מקום אחסון זמין, זו יכולה להיות אפשרות מצוינת עבורך.

2. שותף לוגיסטי- שימוש במרכזי הפצה או בחברות לוגיסטיקה גדולות (3PL), שיאחסנו, יארזו וישלחו הזמנות עבורך. זהו פתרון אידיאלי לנפח הזמנות גדול.

3. דרופשיפינג –שימוש בספקי דרופשיפינג, אשר יספקו הזמנות ישירות ללקוחות שלך. הם יחייבו אותך רק עבור המוצרים הנמכרים. אפשרות זו טובה לנפחים בלתי צפויים או משתנים של הזמנות.

4. פתרונות מימוש הזמנות היברידיים – שילוב האפשרויות הנ"ל, הוא גם פתרון פופולרי לעסקים בצמיחה.

5. שימוש בכלים לשיפור התקשורת – פלטפורמות כמו Slack מתעלות את כל המסרים למקום אחד. ניתן לפלח נושאים על ידי יצירת ערוצים לנושאים או משימות שונות.

6. הבנת סיבת הצמיחה – עליך להבין מה מבדל אותך מהמתחרים ולשמור על היתרונות שיעלו במודל העסקי .

הנה חמש חברות שצמחו מהר מדי

שיאומי

שיאומי

ענקית הטלפונים הסלולריים הסינית שיאומי השיקה את הטלפון הראשון שלה בשנת 2011 והתרחבה במהירות, עם זינוק במכירות ל -57.6 מיליון עד 2014. עם זאת, בנובמבר 2016 הודתה החברה כי עדיין לא הרוויחה מהמכירות שלה. במכתב פתוח לעובדים בשנת 2017, מנכ"ל שיאומי ליי ג'ון אמר, "בשנים הראשונות, דחפנו קדימה מהר מדי... לכן עלינו להאט, להשתפר עוד יותר בתחומים מסוימים ולהבטיח צמיחה בת-קיימא לעתיד ארוך טווח".  אנליסטים עדיין חוששים כי שיאומי תתקשה לגוון את עסקיה הרחק מהחומרה, שנותרה עסק עם שולי רווח נמוכים. 

Wise Acre Frozen Treats

Wise Acre Frozen Treats

היזם האמריקאי ג'ים פיקארילו השיק את Wise Acre Frozen Treats בשנת 2006, הכנת ארטיקים אורגניים במטבח של בית ספר. לאחר 18 חודשים הוא שכר עובד אחד. חצי שנה לאחר מכן הוא שכר 13 עובדים נוספים ונכנס למתקן ייצור של 280 מטר רבוע. עד סוף השנה פשטה החברה את הרגל. המוצר זכה בכמה פרסים, והעניין בחברה הרקיע שחקים. אבל לרוע המזל, היזם התחיל לשכור ולקנות ציוד לפני שהיה לו את ההון או ההכנסות לצמיחה ארוכת טווח.

XciteLogic

XciteLogic

בשנת 2012, מומחי הייעוץ וניהול ICT האוסטרליים XciteLogic זכו בפרס הכוכב העולה הנחשק. בין השנים 2012-2013 צמחה החברה בכ-600% והגדילה את מספר עובדיה מ-22 ל-105. אבל היא לוותה יותר מדי והרוויחה מעט מדי, וב-2013 נכנסה להליכי פשיטת רגל, כשהיא חייבת כמעט 4 מיליון דולר לנושים לא מובטחים, כולל אפל ו-HP. כמחצית מעובדיה איבדו את עבודתם כמעט מיד.

Zynga

Zynga

בשנת 2007, היזם האמריקאי מארק פינקוס השיק את חברת המשחקים Zynga עם הרבה ניסיון עסקי, אבל מעט במשחקי וידאו עצמם. ב-2011 החברה הצליחה כל כך שהיא בנתה מרכזי נתונים משלה בעלות של 100 מיליון דולר. ההשקעה בציוד חדש לא יכלה לפצות על חוסר החדשנות של זינגה במשחקים עצמם. ב-2015 החברה החלה לבצע כפילויות וסגרה  את מרכזי הנתונים שלה.

 Crumbs Bake Shop

Crumbs Bake Shop

Crumbs Bake Shop, שנוסדה בשנת 2003, הייתה בעבר קמעונאית הקאפקייקס הגדולה בעולם. במהלך עשור התרחבה הרשת לערים רבות ושונות, עם עשרות חנויות, אך הצמיחה לא הייתה בת-קיימא. העלויות הגבוהות של אחזקת חנויות פיזיות, מגמת הקאפקייקס הדועכת והדחיפה של החברה לפתוח סניפים חדשים למרות הירידה במכירות, אילצו בסופו של דבר את החברה לסגור את רוב חנויותיה. החברה נרכשה מפשיטת רגל ב-2014, וקומץ חנויות חדשות נפתחו, אך היא לא הצליחה לשפר את הרווחיות. כל החנויות הפיזיות נסגרו לבסוף בשנת 2016.