Navigatie en inhoud
U bent in  België
of Selecteer een ander land

IMO 2020 vermindert de uitstoot van zwavel, niet van CO₂

Onze experts geven uitleg over de veranderingen en GoGreen, DHL’s groene weg vooruit


Op 1 januari 2020 heeft de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) een nieuwe limiet ingevoerd voor de hoeveelheid zwavel die scheepsbrandstoffen mogen bevatten; een belangrijke verandering voor zeevervoerders en de hele logistieke sector. 

De financiële impact van IMO 2020 zorgde voor een verhoging van vrachtkosten in alle regio's en veel milieubewuste verzenders vragen zich af waarom de uitstoot van kooldioxide (CO₂) van hun zendingen niet zal afnemen met deze verandering. 

De experts van DHL Global Forwarding leggen de echte milieu-impact van IMO 2020 uit en hoe deze de weg vrijmaakt voor de toekomst van de logistiek.

Waarom vooral zwaveluitstoot verminderen?


De motoren van containerschepenstoten zwaveloxide (SOx) uit bij het verbranden van brandstof. SOx heeft niet alleen invloed op de gezondheid van mensen die aan de kust wonen in de buurt van grote scheepsroutes, maar is ook schadelijk voor ons milieu.

Wat de volksgezondheid betreft, is bewezen dat SOx leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en beroertes. Het kan ook longaandoeningen veroorzaken. Het aantal gevallen van longkanker stijgt sterk in kustgebieden en steeds meer kinderen krijgen astma. Een onderzoek uit 2016, ingediend bij het Marine Environment Protection Committee (MEPC) van de IMO, schatte dat het verminderen van de uitstoot van zwaveloxide zou bijdragen aan het voorkomen van 570.000 vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd tussen 2020 en 2025.

Zwavel heeft ook een negatieve invloed op het milieu. De uitgestoten zwavel verzuurt het water en onze oceanen en schaadt daarmee het zeeleven. En wanneer wolken weer terugkeren boven land, schaadt zure regen de grond van de kustgebieden en brengt dit schade toe aan gewassen en bossen door verzuring.

De nieuwe grenswaarde voor het zwavelgehalte in scheepsbrandstoffen is teruggeschroefd van 3,5% in het verleden naar 0,5% nu en slechts 0,1%  in aangewezen gebieden voor emissiebeheersing (ECA) zoals de kustgebieden van de Verenigde Staten en Canada. Dat leidt tot een vermindering van 77% in de zwaveloxide-uitstoot door schepen; het equivalent van een jaarlijkse reductie van ongeveer 8,5 miljoen ton zwaveloxide.

Deze inspanningen om de zwaveluitstoot te verminderen, zijn door de belangrijkste spelers van de wereldhandel overeengekomen en betekenen een grote humanitaire stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering.

Hoe zeevervoerders de zwaveluitstoot van hun schip verminderen en wat de daling van CO₂-uitstoot beperkt


Zeevervoerders kunnen kiezen uit drie verschillende methoden om de zwaveluitstoot van hun containerschip te verminderen. Al zorgt elke oplossing voor een significante daling van SOx-uitstoot, gaan ze allemaal gepaard met concessies op het gebied van CO₂- en andere broeikasuitstoot. De oplossingen bestaan uit:

  • Het gebruik van geraffineerde dieselbrandstoffen of destillaten zoals gasolie voor de zeescheepsvaart (MGO), met een zwavelgehalte van minder dan 0,5%. Deze brandstof is duurder dan zware stookolie (HFO).
  • De installatie vanzogenaamde ‘scrubbers’ op hun schepen; een soort wasmachine die de zwavel van de rest van de brandstof scheidt tijdens de verbranding.
  • Het gebruik vanalternatieve brandstofbronnen zoals vloeibaar aardgas (LNG). LNG vereist aangepaste motoren, maar is relatief goedkoper in aanschaf. Vanwege de gevaarlijke eigenschappen van gas, betekent dit een beperking van de soorten vracht die op het schip kunnen worden vervoerd.

Onderzoeken lopen uiteen over de werkelijke milieukosten van de IMO 2020-reductie van zwaveluitstoot in de toekomst. Elke methode om zwaveluitstoot te verminderen, heeft duidelijke nadelen die, hoewel ze niet opwegen tegen de voordelen van IMO 2020, vragen om verder onderzoek en afgestemde beleidsvorming.

Overstappen op duurzame brandstoffen met DHL Global Forwarding

Door de samenwerking met vertrouwde partners kan DHL klanten niet alleen helpen de zwaveluitstoot te verminderen, maar ook bijdragen aan het versnellen van duurzame brandstofproductie en wereldwijde beschikbaarheid. Hier is een voorbeeld voor zeevracht:

  1. DHL beraamt de te verminderen hoeveelheid CO2-uitstoot.
  2. De overeenkomstige hoeveelheid duurzame scheepsbrandstof wordt ‘ingekocht’ en gebruikt voor een of meer containerschepen.
  3. Vervoerders bunkeren de duurzame scheepsbrandstof, maar hoeven alleen de kosten van de conventionele brandstof te dekken. Het prijsverschil tussen de conventionele en duurzame scheepsbrandstof bepaalt de kosten voor de duurzame brandstofpremie.
  4. Het toepassen van de 'one-atmosphere'-benadering vereenvoudigt de overstap op andere brandstof, aangezien de duurzame scheepsbrandstof niet in dezelfde schepen hoeft te zitten als de container waarvan de uitstoot moet worden verminderd.
Hoewel dit in theorie eenvoudig uitvoerbaar lijkt, moet elke stap nauwkeurig worden beheerd om ervoor te zorgen dat de CO₂-vermindering kan worden geverifieerd en geclaimd. Dat is precies wat DHL Global Forwarding doet voor zijn klanten met Book and Claim.

Zwavelarme brandstoffen en zwarte koolstof

Niet alle zwavelarme brandstoffen worden op dezelfde manier geproduceerd. Stookolie met een zeer laag zwavelgehalte (Very Low Sulfur Fuel Oil; VLSFO) wordt verkregen door additieven en zogenaamde aromatische verbindingen te mengen om de efficiëntie en smering te verbeteren. Deze aromatische verbindingen, zoals tolueen of benzeen, creëren zwarte koolstof als ze in contact komen met de lucht.

Zwarte koolstof is een aerosol die ontstaat door de onvolledige verbranding van brandstof. Behalve dat het giftig is voor mensen, beschouwen de Verenigde Naties het als een veroorzaker van klimaatopwarmingEen onderzoek dat door Duitsland werd ingezonden aan de IMO waarschuwt dat de overstap van zwavelrijke HFO naar VLSFO de uitstoot van zwarte koolstof met wel 85% kan verhogen. Het onderzoek wijst er ook op dat het langzamer laten varen van schepen een hogere uitstoot van zwarte koolstof kan veroorzaken.

Scrubbers: een open of een gesloten systeem?

Om te voldoen aan de IMO 2020-regelgeving kunnen scheepseigenaren scrubbers installeren op hun schepen. Deze scrubbers 'wassen' zwaveloxide uit de motor en uitlaatsystemen van het vaartuig, waardoor het gebruik van traditionele HFO met een zwavelgehalte van meer dan 0,5% mogelijk wordt.

Deze scrubbers zijn er in twee soorten: een open of een gesloten systeem. Gesloten systemen bewaren het afvalwater op het schip en het water wordt daarna afgevoerd in speciale havenfaciliteiten. Open systemen daarentegen lozen het vervuilde water in zee en schaden daarmee het zeeleven. Landen zoals China overwegen nu om beleid af te dwingen dat in de toekomst scrubbers met een open systeem verbant uit hun kustgebieden.

Vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas; LNG): methaan, het andere broeikasgas

Hoewel het gebruik van LNG de CO₂-uitstoot van een schip vermindert, bestaat LNG in essentie uit methaan, wat technisch gezien gewoon een fossiele brandstof en een broeikasgas is. Naast de vermindering van de CO₂-uitstoot beveelt de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering van de Verenigde Naties aan om de methaanuitstoot tot 2050 met 35% of meer te verminderen, in vergelijking met het niveau van 2010 om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken.

Hoewel de winning en distributie van LNG bezorgdheid kan opwekken over de CO₂-uitstoot, veroorzaakt de normale verbranding ervan in de scheepsmotor minder CO₂-uitstoot dan die van HFO. Een suboptimaal ontwerp van de motor maakt lekken van methaan mogelijk, ook bekend als methaanslip: de continue uitstoot van methaan in de atmosfeer. Dit benadrukt het belang van betere scheeps- en motorontwerpen, plus grondige en regelmatige uitstootmetingen aanboord. Dit is deels het doel van de Initial Strategy 2050 van IMO, die de punten uit de hierboven genoemde onderzoeken aanpakt. En verzenders kunnen vandaag al in actie komen.

DHL toonaangevend in milieubescherming Biobrandstoffen en de Initial Strategy 2050 van IMO


Ondanks een zekere mate van compromissen zoals hierboven uiteengezet, maakt IMO 2020 de weg vrij voor verdere milieu-initiatieven op wereldschaal, waarvan er veel zijn terug te vinden in de Initial Strategy 2050 van IMO. Bovendien hebben verzenders de macht om vandaag al hun impact op het milieu te verminderen. DHL Global Forwarding begeleidt klanten wereldwijd bij het gebruik van biobrandstoffen, een uitvoerbaar alternatief voor fossiele brandstoffen.

Biobrandstoffen: nu actie ondernemen

De komende vijf tot tien jaar blijven biobrandstoffen een van de meest realistische alternatieven voor traditionele brandstoffen of ze nu veel of weinig zwavel bevatten. Het is belangrijk dat ze vooral uit duurzame grondstoffen worden gewonnen, maar ook dat ze het voordeel hebben dat ze op grote schaal verkrijgbaar zijn. Met verdere optimalisatie van de supply chain en schaalvoordelen kunnen ze in de toekomst tegen nog lagere prijzen worden verkregen. Als het op de juiste manier wordt gedaan, zijn zowel de productie als het gebruik van biobrandstoffen ook milieuvriendelijker, omdat de brandstoffen biologisch afbreekbaar zijn en veel minder giftig dan fossiele brandstoffen.

Biobrandstoffen omvatten gewoonlijk:

  • Biodiesel: Wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke vetten en alcohol en meestal gebruikt als additief voor dieselbrandstoffen, met een mengsel van 2% (B2) tot 100% biodiesel (B100). Indien gemaakt van afvalgrondstof (of HVO; waterstofbehandelde plantaardige oliën), kan het als pure brandstof worden gebruikt.
  • Bio-ethanol: Wordt gebruikt als een toevoeging aan conventionele benzine en meestal geproduceerd door alcoholische fermentatie van maïs of graan. De bekendste versie is E10. Deze wordt gebruikt in personenauto's en vrachtwagens en is een mengsel van 10% ethanol en 90% benzine.
  • Biokerosine: Is ook bekend als biojet en wordt geproduceerd uit plantaardige en dierlijke vetten. Biojetbrandstoffen kunnen de uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart met 50% tot 95% verminderen in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof.

Biobrandstoffen bestaan naast e-brandstoffen, wat synthetische brandstoffen zijn die worden geproduceerd uit water en koolstofdioxide. Lees meer over e-brandstoffen en andere ontwikkelingen in onze whitepaper over duurzame brandstoffen (PDF van 1,9 MB).

Initial Strategy 2050 van IMO: Planning for Tomorrow

De inspanningen van de Internationale Maritieme Organisatie bestrijken meer dan de vermindering van zwaveluitstoot. Er is een initiële strategie opgesteld tot 2050, dit keer met een sterke focus op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De IMO presenteerde het initiatief in 2020 en het omvat de volgende stappen:

  • De koolstofintensiteit van schepen verminderen door betere, energiezuinigere schepen te bouwen met behulp van het verder implementeren van de energie-efficiëntie-ontwerpindex (EEDI).
  • De CO₂-uitstoot verminderen met ten minste 40% in 2030 en met 70% in 2050 ten opzichte van 2008.
  • De totale jaarlijkse uitstoot van GHG (broeikasgassen) verminderen met ten minste 50% in 2050 in vergelijking met 2008, in overeenstemming met de temperatuurdoelen van het Akkoord van Parijs.

Lees hier meer over de strategie van IMO

DHL Global Forwarding werkt al sinds 2017 samen met The GoodShipping Program om verzenders over de hele wereld een unieke oplossing voor mariene biobrandstof te bieden. Dit is ook de reden waarom zeevracht vandaag nog steeds de groenste manier is om uw lading te verzenden.

Bereken de CO₂-voetafdruk van uw zending op myDHLi Quote + Book

Infographic downloaden


Hebt u hulp nodig met een specifiek verzendprobleem?


Onze verzendexperts staan voor u klaar