Patrick Debusseré, trouwe klant bij DHL Express, is al 35 jaar een gedreven ondernemer, actief in de automobiel en vastgoedsector. En dat uit zich niet enkel professioneel. Hij heeft ook een waanzinnige hobby. Op zijn 55ste besloot hij samen met zijn beste vriend Bernard aan een ongelooflijk avontuur te beginnen: hij deed mee aan een rally die zich uitzette van Peking naar Parijs. Een avontuur van maar liefst 14.500 kilometer.
Geschiedenis van de Peking to Paris rally
In 1907 daagde de Franse krant Le Matin de Europese automakers en avonturiers van die tijd uit. Ze moesten laten zien wat de moderne auto in zijn mars had. De uitdaging bestond erin van Peking naar Parijs te rijden, over een grotendeels onverharde route van iets meer dan 12 231km. Vier van de vijf deelnemers slaagden er uiteindelijk in Parijs te bereiken.
De rally van Peking naar Parijs is de veruit de zwaarste rally wereldwijd. De teams moeten talloze risico’s trotseren: nauwe bergpassen, woestijn, sneeuw,.. Naast de meedogenloze weercondities sleutelen de teams 36 dagen lang zelf aan hun auto. Geen assistentie, geen automonteurs, allesbehalve een toeristische uitstap dus. Elke avond werken de deelnemers hard aan de wagens en bereiden ze zich voor op de volgende etappe. Geen pintjes in de lokale bars voor deze avonturiers.
“ De voorbereiding is meer dan 50% van het welslagen van het avontuur”
De auto’s zijn bij voorkeur oldtimers. ‘Minstens 40 jaar oud’, zegt Patrick: ‘en gelukkig kan je bij dat soort auto’s met een ijzeren draadje al heel wat problemen oplossen.’
Hoe geraak je van Peking naar Parijs? De voorbereiding is cruciaal.
Een trip van 14 500km met een oldtimer kan je niet op enkele weken voorbereiden. Er waren dan ook jaren nodig om zijn auto in orde te krijgen voor de race. Patrick koos dan ook niet de eerste de beste auto. Hij zocht maar liefst zes jaar naar het geknipte model, namelijk een Dodge Roadster van 1933. Hiervoor reisde hij tweemaal naar Amerika. Hij kocht daar onderdelen en doopte het eindresultaat tot ‘Polly’. Als verwijzing naar Polly Gray, een hoofdpersonage in de serie Peaky Blinders. Een harde classy tante en een pittige dame – net als Patricks auto.
“Die rally is echt verslavend, 75% van de deelnemers wensen opnieuw deel te nemen. Je bent 36 dagen lang aan het racen tegen teams die tegelijk je vriend en vijand zijn. In geen enkele andere sport ter wereld heb je een competitie die zo lang duurt ”
Patrick
Overzicht van het parcours
De race
Aan het startblok gieren 440 banden. 110 auto’s schieten vooruit. Elk team krijgt een roadbook dat ze zo precies mogelijk moeten volgen. Met kaart, kompas en GPS passeren ze checkpoints.
Extra geheime checkpoints bepalen hoe nauwkeurig de route gevolgd wordt. Hoe meer je er afvinkt, hoe meer punten je scoort. Een klassieke navigatie is daarbij niet altijd een toegevoegde waarde. In afgelegen gebieden zoals China, Rusland, Mongolië en Kazakhstan bestaat het parcours grotendeels uit onverharde wegen die niet eens vermeld staan in de GPS.
Zo reden Patrick en zijn co-piloot, Bernard tot twee keer toe verloren. “Als je in zulke gebieden verloren rijdt, ben je al snel een uur verder voor je door hebt dat je misschien in de verkeerde richting aan het rijden bent“, vertelt Patrick. Maar ondanks dit zijn ze best succesvol. Zo haalden ze de gouden medaille en waren het eerste novice team (team zonder ervaring) ooit dat met 4 prijzen naar huis ging. Hun leukste prijs was ongetwijfeld de Spirit of the Rally Award, die kregen ze omdat zij de spirit en het kameraadschap belichaamden die het evenement maken tot wat het is.
De toekomst
“Zolang ik kan meedoen, schrijf ik mij in!”, klinkt een enthousiaste Patrick. Blij dat hij geselecteerd is voor de 8ste editie in editie 2022 (de rally is pas om de 3 jaar). De race is immers super populair met meer dan 8 keer inschrijvingen dan dat er plaatsen zijn. De route van de Peking to Paris-rally verandert ook elke editie. Vorige editie doorkruiste Noord-Azië en Europa, in volgende editie rijden de deelnemers deze keer door Mongolië, Kazachstan, Rusland, Georgië, Turkije, Griekenland, enz. Ameristan, …
“Wanneer je door de minder welvarende landen rijdt, merk je dat rijkdom en geluk niets met elkaar te maken hebben. Het is echt een life changer, je bekijkt zaken door een andere bril”.
In deze race worden je waarden en grenzen ook continu verlegt. Wat Patrick en Bernard opviel is dat in veel arme streken mensen rijk zijn aan geluk en gezondheid, liefde en vrolijkheid. “Een eyeopener voor ‘de opgefokte Westerse mens’, die zichzelf soms voorbij loopt“. Veel tijd was er niet om zich te mengen met de locals en hun cultuur te ontdekken, maar wanneer je pech had was het ongelooflijk te ervaren met welk enthousiasme ze je helpen. Het was leuk om te zien hoe in het oosten vol bewondering naar onze vooroorlogse wagens gekeken werd. Een open prewar car was precies een UFO voor hen. “Men bleef maar kijken en genieten van deze uitzonderlijke caravan.”, aldus Patrick.
Altai region
De mooiste plekken van Peking naar Parijs
De allermooiste plek was zonder enige twijfel de Altai Region. Het is een bergkam die op het kruispunt tussen Mongolië, Rusland en Kazakhstan ligt. Unieke en diverse natuur”, vertelt Patrick. Misschien wel een tip voor de avonturiers onder ons, we geven jullie alvast een klein voorsmaakje met deze foto.
Wil je nog meer foto’s bekijken en kan je niet genoeg krijgen van de Peking to Paris-Rally? Koop dan zeker het boek van deze editie! In bijna 400 pagina’s schets Patrick het ongelofelijke avontuur over 14 500 km. Het boek is met prachtige foto’s geïllustreerd. Kenners omschrijven het boek als het mooiste Peking to Paris-boek dat ooit uitgebracht werd! Pas op, er zijn nog maar een beperkt aantal beschikbaar, snel zijn is de boodschap!
Samenwerking met DHL Express
“De samenwerking met DHL was heerlijk, wij hadden nul ervaring met het verschepen van pakjes buiten de Benelux, en dan moesten we ineens duizend pakjes met een boek van 3kg versturen naar alle uithoeken van de wereld. ” gaf Patrick aan. Met de hulp van Caroline Buyze (field sales DHL Express) zochten ze naar de best mogelijke verpakking, de juiste etiketten,.. ook ondersteunde ze het administratief proces. Samen met onze collega’s van de hub in Roeselare hebben ze de boeken verpakt en de nodige documenten in orde gebracht, “Die mensen waren ongelofelijk behulpzaam, ze checkte en dubbelcheckte de pakketten, bij een twijfel geval werd het nog eens ingepakt om schade te vermijden”.
Ook nood aan hulp bij het inpakken van je pakketten? Contacteer dan zeker experts.
Kan je geen genoeg krijgen van oldtimers en de Peking to Paris-Rally? Volg dan zeker hun Facebookpagina: Belgian Dodge Borthers.