Je hebt de drukte van de feestdagen overleefd. Gefeliciteerd! Maar het is nog niet het moment om te ontspannen. Heb je jouw voorraadbeheer al op orde gebracht? En hoe zit het met de retourzendingen? Heb je al nagedacht over hoe je jouw nieuw verworven klanten aan jouw bedrijf kan binden? Dit zijn alvast enkele van de belangrijkste zaken om op je to-do-lijst te zetten.
8 belangrijke zaken om op te volgen na het hoogseizoen
1. Voorraadbeheer
Voer een grondige audit uit van jouw stock. Weet je wat er goed verkocht werd en wat niet? Dan kan je jouw voorraad voor het komende jaar hierop afstemmen. Het analyseren van verkoop- en retourgegevens kan helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Om de overige voorraad weg te werken, kan je deze producten toevoegen aan de solden. Wil je nog efficiënter werken? Kies dan voor productbundels waar mogelijk.
2. Beheer van de cashflow
Het is belangrijk om na de feestdagen meer inzicht te krijgen in jouw financiële positie. Je hebt misschien veel verkocht, maar er zijn waarschijnlijk verschillende uitgaven - zoals het betalen van leveranciers en belastingen - waar je nog rekening mee moet houden.
Een kassasysteem (POS) dat kan worden geïntegreerd met jouw boekhoudsoftware kan je helpen om jouw verkopen, voorraad en uitgaven bij te houden, zodat je altijd een duidelijk beeld hebt van jouw cashflow. Andere tools kunnen ook het cashflowbeheer voor kleine bedrijven ondersteunen, waarbij processen zoals facturering en het bijhouden van onkosten worden geautomatiseerd.
Maak ook een financieel plan voor de rustigere periodes wanneer de verkoop lager ligt. Houd een kasreserve aan om als vangnet te fungeren en ontwikkel strategieën om de verkoop in deze periode te stimuleren, zoals het aanbieden van promoties.
3. Klantenbinding en het opbouwen van relaties
Wist je dat terugkerende e-commerce klanten in de loop van de tijd 67% meer uitgeven dan nieuwe klanten? 1 Het kan zijn dat je tijdens de eindejaarsperiode heel wat nieuwe klanten hebt mogen verder helpen, het leveren van een geweldige ervaring is essentieel om ervoor te zorgen dat ze terugkomen.
Stuur eventueel eenfollow-up e-mail met een kortingscode voor een volgende aankoop.
Je kunt overwegen een loyaliteitsprogramma op te zetten, met exclusieve deals, kortingen en early access tot deze kortingen voor abonnees. Dit helpt bij het opbouwen en onderhouden van klantrelaties en zorgt ook voor meer zekerheid qua inkosten.
Vraag ook naar klantbeoordelingen. Dit geeft je mogelijks nieuwe inzichten om jouw aanbod te verbeteren, terwijl het ook helpt om merkvertrouwen op te bouwen bij andere klanten.
4. Marketing en promoties
Consumenten geven meestal minder uit in januari. Je zal dus creatief moeten zijn om in deze maand klanten aan te trekken. Bied dubbele of driedubbele punten aan voor members en overweeg om een sale te organiseren om overbodige stock kwijt te raken.
Mensen willen in het nieuwe jaar meestal "betere versies van zichzelf" worden. Misschien heb je gezondheids- en welzijnsproducten die je op je sociale mediakanalen kunt pushen?
Maak ook gebruik van retargeting. Kijk naar de gegevens van op je website, met name shoppers die een product aan hun winkelmandje hebben toegevoegd, maar de aankoop niet hebben voltooid. Een tijdige retargeting-advertentie kan hen ertoe aanzetten een product opnieuw te bekijken. Een korting voor dat product kan hen mogelijks verleiden om het product toch aan te kopen.
5. Retour- en omruilbeleid
Retourzendingen zijn lastig voor retailers, maar ze kunnen niet worden genegeerd. 84% van de consumenten zal niet meer winkelen bij een bedrijf na een slechte retourervaring2, dus het is belangrijk dat je een duidelijk en gemakkelijk retourbeleid aanbiedt.
Retourzendingen kunnen worden gebruikt als een kans om andere producten te verkopen. Wanneer een klant begint met het retourproces, stel hem dan een paar vragen over waarom hij het artikel retourneert. Het kan iets zijn waar je iets aan kan doen - als ze bijvoorbeeld zeggen dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van het artikel, kun je een artikel verkopen dat langer meegaat, zij het iets duurder. Of als ze een kledingstuk retourneren omdat het niet helemaal bij hen past, stel dan andere vergelijkbare stijlen voor die misschien een betere match zouden zijn.
Je kan de klant ook de mogelijkheid bieden om het artikel te ruilen in plaats van het terug te sturen - met een korting of loyaliteitspunten om hen te verleiden.
6. Gegevensanalyse en rapportage
Duik in de diepte: bekijk je verkoopgegevens. Het kan je waardevolle inzichten geven om de wensen van klanten beter te begrijpen. Wat verkocht goed – en wat niet? Welke trends heb je geïdentificeerd? Welke feedback heb je ontvangen? Deze inzichten helpen bij het verfijnen van jouw productaanbod.
Als je voorraadbeheersoftware gebruikt, kan je verkooppatronen identificeren, waardoor jouw bedrijf de toekomstige vraag beter kan voorspellen.
Kijk ook naar jouw marketingcampagnes om succesvolle strategieën en verbeterpunten te identificeren. Dit zal helpen jouw marketingmiddelen - inclusief budget - in de toekomst toe te wijzen.
7. Operationele efficiëntie
Het is ook belangrijk om te analyseren hoe jouw logistieke operaties tijdens het hoogseizoen verliepen. Eventuele vertragingen of knelpunten dreigen immers gevolgen te hebben voor de klant.
AI-gestuurde technologie speelt nu een steeds grotere rol bij het helpen van kmo's bij het automatiseren en stroomlijnen van hun processen, terwijl ze meer inzicht krijgen in hun toeleveringsketen. Volgende soorten technologie groeien in populariteit:
Software voor voorraadbeheer. Door gebruik te maken van voorspellende analyses, leest deze technologie verkoopgegevens en seizoenstrends om je te helpen om pieken in de vraag te voorspellen. Bovendien houdt het de voorraadniveaus in realtime bij, en stuurt het automatisch orders naar leveranciers, zodat je nooit te weinig stock hebt.
Warehouse management systemen. Deze kunnen de optimale routes voor goederenstromen bepalen, zodat goederen die in een magazijn aankomen op de snelste, meest efficiënte manier worden verwerkt voor verzending naar klanten.
Geautomatiseerde chatbots. Deze kunnen 24/7 reageren op vragen van klanten op jouw website en sociale mediapagina's, wat betekent dat een klantinteractie nooit wordt gemist. Ze zijn nu zo geavanceerd dat ze zelfs de intentie van de klant kunnen begrijpen en gepersonaliseerde productsuggesties kunnen doen, wat jouw verkoop een boost kan geven.
8. Relaties met leveranciers
Het is nu een goed moment om na te denken over de prestaties van jouw leveranciers. Enkele belangrijke vragen die je kan stellen:
- Zijn ze betrouwbaar? Halen ze de productie- en leveringstermijnen?
- Is de kwaliteit van hun producten (nog) goed genoeg?
- Bieden ze concurrerende prijzen? Is er ruimte voor onderhandeling?
- Zijn ze flexibel? Kunnen ze snel reageren op een toename van de vraag?
- Als je overweegt om naar het buitenland uit te breiden, zou het dan kosteneffectiever zijn om daar een leverancier te zoeken?
Het is belangrijk om regelmatig audits uit te voeren om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf altijd de beste service krijgt.
Natuurlijk is er nog een laatste element waar jouw klanten echt om geven: de levering. Met een DHL Express zakelijke account kun je hen een snelle en betrouwbare verzending garanderen, waar ter wereld ze zich ook bevinden.